top of page

Historie Radio Royaal pagina 3-6

De Kluizerdijk 151b het beruchte "kippenhok" 
(Door Tom Holland)


De Kluizerdijk die lag op een steenworp afstand vanaf de grens met Nederland.


 

Vanaf dit adres is het met Radio royaal pas echt goed gegaan. Men ging 24 uur per dag en 7 dagen per week uitzenden. en er kwam meer continuiteit in de dag programmering. Programma's werden opgenomen in diverse thuis studio's in Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Eindhoven en omgeving Budel. Er werd gewerkt met spoelen banden van 5 uur. Het programma schijven voor bedrijven in de ochtend kwam live uit de studio, maar ook dat van Hein van de Velde om 18.00uur in de avond.  Dit werd gedaan  om de vooraf opgenomen programma's op spoelenband in te starten .

De studio aan de Kluizerdijk

Thuis studio1 omstreeks 1983 te Beek en Donk of Aarle Rixtel

Thuis studio 2 omstreeks 1983 te Beek en Donk of Aarle Rixtel

Op de Kluizerdijk werd altijd met groot vermogen van zo'n 2 kilowatt uitgezonden op een antenne met 8 dipolen. De Dj's mochten van Bert de Vries, bij verzoekjes van luistersraars nooit vertellen in welke plaats ze woonden. Hiermee wilde hij voorzichtig te werk gaan richting de R.T.T. en de nederlandse politiek, want een zender met een laag vermogen 30 watt had eigenlijk maar een lokaal bereik, terwijl  Royaal  in die tijd tot voorbij Den Bosch en Tilburg te ontvangen was en met condities soms wel tot Utrecht.

Het studio gebouw van Royaal aan de Kluizerdijk

Men had stiekem in de mast, vlakbij de antennes een zware lineair gebouwd. Dit was zo gemaakt door mensen van de techniek, dat bij onverwacht bezoek van de RTT,  het vermogen met een apparaatje in de studio snel terug gedraaid kon worden. Vaak werden controles ook door collega stations aan elkaar door gebeld of je hoorde dat de R.T.T ergens op bezoek was geweest en dat er ergens apparatuur in beslag was genomen. Royaal had eind jaren tachtig in de omgeving zuid oost Brabant erg veel luisteraars en was populairder dan Hilversum 3 en Omroep Brabant in deze regio. Ze werden  met regelmaat tegen gewerkt door hun Nederlandse collega stations. Zo er zijn ook kamer vragen geweest waarom Royaal in Nederland op de kabel zat. Platen maatschappijen boden radio Royaal graag hun muziek aan om die op de radio draaien. Labels zoals W.E.A waar o.a. Prince, Alphaville en Laura Braningham bij zaten, of B.M.G een platenmaatschappij waar ARIOLA en R.C.A onder vielen.  D.J. Andre van der Heyden ging eens per twee weken naar Hilversum waar platen pluggers bij elkaar kwamen met nieuwe muziek. Wat Royaal te kort had aan top40 muziek werd ter beschikking gesteld door muziekhandel Kludde in Hamont d.m.v. sponsoring. Radio Royaal heeft ook jaren zijn eigen hit lijst gehad n.l. "de Royaal top 100" deze hitlijst is later omgedoopt naar de "Royaal top 45" die iedere zaterdag middag te beluisteren was van 12.00uur tot 15.00uur. Een lijst samen gesteld door platen verkoop van muziekhandelaren uit de regio. Deze top 45 is door de jaren heen, gepresenteerd door o.a. Joep van der Gast, Peter van Zeelst, Ronnie van Brabant en Rob van der Zee.

Jacco hagoort alias Peter van Zeelst

Armand in de studio met Berend Koenders alias Rob de Wit

Vanaf 1986 kwam de goed keuring van de Belgische overheid om 6 min per uur op de lokale radio reclame zendtijd te verkopen. Joop Krefeld had een studio in Eindhoven Arti sonic, hij maakte voor Royaal regelmatig jingles en hij produceerde reclamespots voor de Nederlandse radio. Joop had door zijn bedrijf  goede zaken relaties met grote adverteerders zoals: Goossens Meubelen, Beter Meubel, Peters advies groep. Met deze adverteerders kon hij op provisie basis reclame zendtijd verkopen voor radio Royaal. Er zijn ook reclames geweest van Singapore Airlines, Bose Sound systems en Texas sigaretten, deze commercials werden geregeld door de zeezender Radio Monique, de eigenaar van radio Monique is in de jaren tachtig in onderhandeling geweest met Royaal, om het studio adres in Hamont-Achel te gebruiken als dekmantel voor de zeezender Monique. Zo kwam ook ter sprake om de programma's van radio Monique in de studio in Hamont Achel  op te nemen. Op het door radio Royaal uitzenden van deze reclames , is het verder nooit tot een samen werking gekomengekomen. 
 





Nu de zaken goed gingen werd er ook personeel in dienst genomen zoals Tom Holland, Peter de Koning, Peter Hartman. Vanaf 1991 wordt er nog een keer van frequentie verruild deze keer naar de 103.0 Mhz. In 1990 moest de uitzendvergunning van Royaal herzien worden na onderzoek bleek dat Omroep Brabant hier achter zat. De programma's waren te veel op Nederland gericht, men heeft toen een advocaat in de arm genomen om het besluit aan te vechten. Uiteindelijk heeft men deze procedure gewonnen zodat de vergunning met 10 jaar verlengt werd.

Historie Radio Royaal pagina 3-6

Top Tipper Promo's

Top Tipper ingezongen

De Flip 87 met Peter Holland en Rob Stenders

De Flip 87 met Jeroen van Inkel

         Radio Royaal Airchecks






 
                 
                  Luister naar de
vele
                  air checks en jingles

Ledenwervings rap 1983 Joep van der Gast

Radio Royaal tijdsein vanaf half 1983

Royaal tijdsein vanaf 1986

2016 Radio Royaal

bottom of page